Няколко души загинаха в страната, чакайки бърза помощ, включително бременна и нейното

...
Няколко души загинаха в страната, чакайки бърза помощ, включително бременна и нейното
Коментари Харесай

Недобра новина за туристите в Гърция

Няколко души починаха в страната, чакайки спешна помощ, включително бременна и нейното неродено дете

Гръцките острови са претъпкани с туристи, само че здравната им система се пропуква, написа “Политико ". Смъртта на бременна тийнейджърка и нейното неродено дете са единствено два от минимум девет евентуални предотвратими смъртни случая в Гърция това лято заради продължителен дефицит на коли за спешна помощ и здравен личен състав, даже преди страната да попадне под обсадата на вилнеещите горски пожари.

“Политико " разкрива, че някои лечебни заведения на гръцките острови нямат постоянни общопрактикуващи лекари, разчитайки напълно на краткосрочно покритие от медици от континенталната част на страната, привлечени от парични тласъци. А казусът с колите за спешна помощ е още по-лош. На доста острови в Цикладите и Додеканезите едвам една кола за спешна помощ е разполагаем 24 часа в денонощието. Този проблем не е единствено за островите, в Атина да вземем за пример работят към 50 коли за спешна помощ вместо нужните 85 до 90.

“Трябва да преправим системата за коли за спешна помощ напълно, защото има големи пропуски в цялата страна ", сподели Йоргос Матиопулос, президент на гръцката работа за незабавна помощ.

През юни 63-годишна жена умря на Кос, в задната част на пикап, до момента в който я прехвърляха в локалната болница, откакто колабира, а единствената кола за спешна помощ на острова беше заета, отговаряйки на различен незабавен случай, написа “Политоко ", представени от " 24 часа ".

Кос, остров с 40 000 поданици, който е хазаин на повече от 1 милион туристи през лятото, има три нови коли за спешна помощ, само че може да ръководи единствено една, защото има единствено 10 парамедици, двама от които се пенсионират през идната година.

Дни след този случай в Кос 19-годишна жена, бременна в осмия месец, умря в атинско предградие, до момента в който чакаше повече от пет часа за кола за спешна помощ и беше направила около 20 обаждания на парамедиците.

Нероденото ѝ дете също умря. Оттогава са разкрити още най-малко шест случая на умряли хора в цялата страна заради липса на медицински превоз.

 На остров Лесбос 78-годишна жена изгубила схващане, до момента в който плувала. Парамедиците пристигнали два часа по-късно на мястото единствено с цел да открият, че сърцето ѝ е спряло.

В отговор на възходящата рецензия след тези евентуални предотвратими смъртни случаи държавното управление разположи пожарникари, боен личен състав и водачи от локалните управляващи, с цел да оказват помощ при дефицита на медицински личен състав в туристическите региони.

Екипите на незабавната помощ в страната обаче стачкуват против дейностите на управляващите, наричайки ги  “ненаучно търсене на бързи решения ".

Лекарите настояват, че разполагането на необразован личен състав в незабавни обстановки може да се окаже рисково за пациентите, които се нуждаят от лекуване на мястото на случая.

По-голямата част от здравните центрове на дребните острови в Егейско море се борят да се оправят с тежката обстановка, защото лимитираният брой лекари би трябвало да дежурят всеки ден. Но даже когато страната реши да наеме повече хора, опитите се провалят, защото здравният личен състав отхвърля да се реалокира на островите, където разноските за живот са станали непоносими заради повишаването на туризма.

“Изпратихме няколко лекари от останалата част на страната на островите, с цел да покрият потребностите на сезона. Нашите сътрудници са принудени да съкратят летните си ваканции поради това, само че това явно са единствено спонтанни решения ", сподели Матиопулос.

В края на юни единственият кардиолог на болничното заведение в Кос стачкува в двора на здравното заведение, издигайки транспарант с надпис: “Достигнах лимита си, нуждая се от помощ ". Той работил 28 дни без спиране като единствен доктор в кардиологичната клиника на острова от май.

“Тези неща не могат да се случват в един цивилизован свят, в европейска страна, в туристическа дестинация ", сподели кметът на Кос Теодосис Никитарас.

Премиерът реакционер Кириакос Мицотакис даде обещание да наеме 10 000 здравни работници, включително 800 водачи на коли за спешна помощ и 250 парамедици на мотоциклети. Конфедерацията на чиновниците в държавните лечебни заведения обаче му се опъна, като разгласи че това наемане единствено замества скорошни пенсионирания и не е задоволително за възстановяване на качеството на грижите.

Според разнообразни данни към 10 000 здравни чиновници са напуснали бранша през последните две години и половина, а други 5000 се чака да ги последват през 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР